Friday, April 6, 2018

Koduleib


Leivategu, nagu iga töö,  vajab armastust ja pealehakkamist. Mõni tooraine ja abivahend võiks ka olla. Näiteks jahu ja vesi ja tuli.
Siinkohal kokkupuude tööga ka lõpeb ning algab looming. Iga leivaküpsetaja saab luua just sellise leiva, mis sobib kõige paremini tema maitse-eelistuste või toitumisharjumustega. On vaja vaid pealehakkamist ning armastust.

***
* Minu leivategu algab 8- 10-12 või rohkem tundi enne kui leib päriselt ahju läheb.
Segan juuretise vee ning jahuga umbes hapukoore paksuseks ning jätan toasooja kohta seisma.
Minu ahju mahub 4 vormi. Nelja leiva tarbeks segan u 3 kuhjaga supilusikatäit juuretist, 2 liitrit käesooja vett ning umbes kilo jahu.
See segu jääb minust seisma köögilauale. Ei jookse ma temaga vannitoa põrandale ega kata teda lambanahaga. Kuigi vahel on köök hommikuks päris külm.
Kui tundub, et asi tõesti ei toimi, st segu ei ela ehk mullita segamisel, siis võib talle pakkuda lisaks natuke suhkrut või jahu.

*8-10-12-14-16 tundi hiljem lisan kõik teised soovitud koostisained, võtan uue juuretise ning tõstan leiva vormidesse.
Tavaliselt siis u 200 gr suhkrut, 3 spl (väiksemat) soola, 2 spl linnasejahu ja veel umbes kilo rukkijahu.
/Siinkohal on paras aeg varuda juuretis järgmiseks leivateoks.  Mina täidan pool pooleliitrisest purgist, panen peale aukudega kaane ning pistan leivapojukese külmutuskappi oma aega ootama. Üle kahe nädala pole ta seal oodanud, seega rohkema säilivuse eest ma vastutada ei tea/
Kui siis leivapojuke on võetud, võib soovi korral taignale lisada mida hing ihaldab: seemneid, sinki, juustu, ürte, küüslauku...

* Valmis taignaga täidan võiga määritud vormid 2/3 ulatuses. Silun pealt märja lusikaga ning joonistan mustri või puistan peale seemneid. Vormides kerkib leib umbes 2 tundi. Kõige lihtsam on neid kergitada korraks 50 kraadini soojendatud (ja siis välja lülitatud) ahjus. Kerkimise faasis oleks mõistlik vältida tugevat tuuletõmbust ning massiivseid temperatuurimuutusi :)


* Kõige suurem trikk ongi oma ahju tundmaõppimine. Minu vana, ilma igasuguste tulede ja viledeta ahi töötab nii:
Leivad lähevad 250-kraadisesse ahju pooleks tunniks ning selle aja jooksul ei tohiks ahju ust paitada. Leib saab ilusa pruuni kooriku. Mulle meeldib paks, tume ja krõbe koorik. Kui sulle ei meeldi, siis pane ahju ka kausike veega, või alanda pisut temperatuuri.
Teise pool tundi küpsevad leivad 200 kraadi juures.
Proovisin nüüd ka seda varianti, et leivad olid 70 minutit 220 kraadises ahjus. Toimis aga leivad jäid alt siiski liiga heledad.

*Ahjust välja võetud leivad peaksid puhkama ja jahtuma niiske rätikuga kaetult sooja teki (lambanaha või fliisi) all.
Otse ahjust võetud leiva lõhn on küll hullutav aga leib ise tundub pisut nätske.



Soovitan algajal küpsetajal olla järjekindel. Tehke leiba näiteks 5x järjest. Saate leivateo käe sisse ning timmite oma maitse paika.
Kogu teadus :)
Mõned leivakatted:
*Porgandi - suitsujuustu salat.
Võrdses koguses riivitud toorest porgandit ja suitsujuustu segada majoneesiga. Võib lisada ka õuna.
Majonees:
(tähelepanu! Kõik ained ja tarvikud peavad olema toasoojad)
Nõu põhja 1 muna
Teelusikatäis sinepit, mett, sidrunimahla
Kata munakollane saumikseriga ning vahusta, lisa vähehaaval
umbes 150 ml õli (oliivõli jääb kibe)
Maitsesta soola, pipra, küüslaugu vm soovituga.

*Avokaado-kreeka jogurti kreem.
2 avokaadot
Poole laimi mahl
2 küüslauguküünt
3-4 spl maitsestamata Kreeka jogurtit
Soola, pipart maitse järgi.
Püreesta või hõõru kahvliga segi.
Head isu :)


***

See kaunis kollaaž on Katre Diinabeli tehtud. Minu mullusel sünnipäeval, mis oli talguteemaline.
Ilusaid puidust nõusid nii leivateoks, kui muuks otstarbeks soovitan otsida Avinurme Puiduaidast.